Dezbateri: Despre echidistanţa ziaristului

Ca să mai ieşim puţin de sub presiunea Covid. „O definiție a inteligenței și a căutării adevărului este să încerci să înțelegi și ce nu-ți convine.(CTP) sau „Credibilitatea presei din România e pe ultimele locuri în lume: 62% dintre români se tem că nu pot discerne între fake news și știri reale”

De mult timp, dar din ce în ce mai des, se vorbeşte pe net (singura media rămasă) despre echidistanţă, confundată cu imparţialitatea jurnalistului. Cel ce-şi scrie opinia, nu datorează nimănui echidistanţă, pentru simplul motiv că opinia sa nu poate avea această trăsătură, chiar şi dacă ar vrea. Opinia se situează sine qua non de o parte sau alta. Opinia trebuie să fie susţinută cu argumente, iar acestea (argumentele) nu trebuie să colporteze minciuni sau omisiuni. Atât! Asta e imparţialitate.   Ştirea, clamată de cititori ca specie jurnalistică obiectivă şi echidistantă, nu este ce pare, ci rămâne tot opinie (opţiune de repertoriu). Să luăm un exemplu: Un fost ministru PSD acuzat de luare de mită.  Este această ştire echidistantă? Reformulez: Un fost ministru PSD acuzat de luare de mită, dar şi alţi foşti miniştri liberali au fost acuzaţi de mită. Sau, PSD a luat mită, dar şi Mavrocordat ar fi  dat mită turcilor. Credeţi că s-a rezolvat echidistanţa? Faţă de Mavrocordat? Faţă de PSD?

Culmea este că tocmai cei care cer echidistanţă, ca cititori, în postările lor personale, ca scriitori de feisbuc, nu sunt nici pe departe echidistanţi, postările lor fiind de cele mai multe ori fake, ori repostări ale unor aceleaşi obsesive Ştiri pe surse, ca unic rezervor de informaţie.   

Rămâne presei echidistante să publice, fără comentarii, comunicatele de presă profund orientate politic ale unor instituţii evident politizate ? Rămâne presei să publice doar tamponări auto echidistante? (mă rog, e o formă de a spune!). Cine vrea presă echidistantă? Dar mai ales, cui prodest?

De un exemplu intenţionat, acest articol va împărţi echidistant cititorii în două ! Dar opinia mea nu este echidistantă.

Marius Naum

Evaluează acest articol
(6 Voturi)

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 Tulcea Civica