Print this page

CCR- încă o interpretare belemeacă

178

Interpretarea dată de CCR măsurii internării obligatorii şi carantinării covizilor asimptomatici, ca fiind neconstituţională, este una belemeacă, aşa cum ne-a obişnuit în ultimul timp. Nu e vorba de starea de urgenţă sau de alertă, sau altă stare, ci de carantină care poate fi instituită şi în lipsa stărilor menţionate, conform legilor.

Curtea Constituţională a decis că prevederea legală prin care ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus este neconstituţională, pentru că… restrângerea de drepturi sau libertăţi nu se face decât prin lege. Adicătelea, Guvernul nu dă legi, ci ia măsuri de aplicare a unor legi. Corect! Asta a şi făcut Guvernul, a luat măsuri…  

Să ne lămurim:

Instituirea carantinei nu se poate face prin lege pentru că Parlamentul nu poate da o lege valabilă doar pentru perioada 15 mai-15 iunie 2020. Legile sunt valabile până la abrogare. Carantina este o măsură temporară pe care celelalte instituţii ale statului o pot lua, de exemplu, tocmai Ministerul Sănătăţii.  Şi încă un lucru: Parlamentul se pronunţă asupra stărilor de urgenţă prin hotărâri, nu prin legi, iar hotărârile, fie ele şi ale Parlamentului, au o forţă juridică inferioară legii. CCR ar trebui să ştie diferenţa dintre lege şi hotărâre.

 Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns conform Legii penale, de exemplu, fără dubii asupra constituţionalităţii. Dar ce este aceea Lege Penală? Conform Art. 173, NCP … prin lege penală se înțelege orice dispoziție cu caracter penal cuprinsă în legi organice, ordonanțe de urgență sau alte acte normative care la data adoptării lor aveau putere de lege.

 NCP, lege destul de organică, prevede Infracțiuni contra sănătății publice - Zădărnicirea combaterii bolilor - Art. 352. - (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli …  Cine ia aceste măsuri pentru respectarea Legii Penale? Parlamentul? Stimata CCR a trebui să ştie că până şi un primar de comună poate să ia astfel de măsuri ! Conform Art. 68. LEGE nr.215  -h) primarul ia măsuri pentru prevenirea şi limitarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor sau epizootiilor, împreună cu organele specializate ale statului. l) ia măsuri de interzicere sau de suspendare a spectacolelor, reprezentaţiilor sau a altor manifestări publice … etc.

Primarul are atribuţii neconstituţionale? CCR ar trebui să interpreteze şi art 34 din Constituţie: (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice. Dar cine este acela Statul? Este doar Parlamentul?

Conform doctrinelor juridice,  Statul se manifestă prin puterea legislativă, executivă şi judecătorească, toate având în ansamblu, puterea unică în stat. Aşadar, Guvernul (executivul) este obligat de Constituţie să ia măsuri.

CCR nu este obligată însă să interpreteze Constituţia. Părerea mea…

M Naum

Evaluează acest articol
(1 Voturi)