Amendă prea mare pentru o parcare

Parlamentul a adoptat legea 145/2020 care prevede, printre altele, amenzi de 10000 de lei pentru o parcare pe locurile rezervate persoanelor cu handicap.  

Prima noastră mirare:

Potrivit OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.  Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2020.

Să înţelegem că s-a “dezgheţat” punctul de amendă ?

 Codul Rutier prevede că valoarea unui punct de amendă reprezintă echivalentul a 10% din salariul minim brut stabilit la nivel național. Există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru personae fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei.

O amendă fabuloasă de 10000 de lei pentru o persoană fizică, reprezintă 69 de puncte de amendă (faţă de 20) adică de 3 ori mai mult. Să comparăm amenda cu alta, ca şi pericol public: dacă mergi prin oraş cu 200 km la oră, amenda maximă este în continuare de 2900 lei.

Şi încă ceva: comentând constituţional  amenzile pentru Covid 19, maestrul (!) Zegrean spunea că decizia CCR era de așteptat, pentru că „amenzile sunt mult prea mari pentru puterea de plată a românilor” Păi…?

Într-o motivare recentă, CCR  afirma: „Normele prin care sunt stabilite contravenţii trebuie să indice în mod clar şi neechivoc obiectul material al acestora în chiar cuprinsul normei legale … prin trimiterea la un alt act normativ cu care textul incriminator se află în conexiune, în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei contravenţiei” Apare întrebarea:  dacă parchezi neregulamentar, primeşti amendă pentru că ai încălcat Codul rutier, sau că ai încălcat legea 448 modificată şi actualizată? Sau amândouă…

Prin Tulcea, de exemplu, sunt zeci de parcări improvizate de câte 6-10 locuri din care câte două în fiecare parcare sunt rezervate şi marcate, reprezentând nu mai puţin de 20% din locurile de parcare. Proporţia asta ne dă fiori.

M Naum

Evaluează acest articol
(0 Voturi)

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2019 Tulcea Civica